recepten.tapu.nl
Turkse Hoofdgerechten

Turkse Hoofdgerechten

Aardappelpot - PATATES YEMEGI

(Typisch huisgerecht uit Anatolië)
  • 200 a 250 gr. Soep vlees
  • 2 grote uien
  • 1 kilo aardappels
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels margarine/boter
  • evt. ½ groene of rode paprika
  • ca. 2 liter water
  • Zout, zwarte peper of cayennepeper
Schil de aardappels, was en snijd deze in vieren.
Schil de uien en snipper ze in blokjes.
Smelt de margarine/boter in een kookpan.
Braadt het vlees gedurende 10 minuten.
Voeg tomatenpuree en de uien (en evt. in blokjes gesneden paprika) hieraan en braad het totdat de uien glazig zijn.
Doe de geschilde aardappels in de pan en giet hierover het water totdat de aardappels onder het vocht komen te liggen.
Breng het op smaak met zout en peper. Laat het geheel koken tot de aardappels gaar zijn.

Oven tuinbonen - FIRIN KURUSU FASULYE

(Gerecht uit Giresun van Sükran Müftüoglu)
  • 250 gr. Tuinbonen
  • 150 gr. Bruine bonen (uit potje)
  • 1 eetlepel klein korrelige rijst
  • 1 grote ui
  • ½ eetlepel tomaten puree
  • 4 eetlepels maïskernen
  • 2 eetlepels maïsmeel
  • 1 eetlepel margarine/boter
  • 1 eetlepel maïsolie
  • 1 kopje water
  • Zout
Bereiding van de oven gedroogde tuin bonen:

Was de bonen en verwijder de uiterste einden.
Droog ze in een theedoek en leg de bonen op een bakplaat in een op 150c graden voorverwarmde oven. Laat de bonen 30 minuten in de oven drogen.


Doe de gedroogde tuinbonen in een pan en laat deze ca. 15 minuten koken.
Doe de bonen in een vergiet en laat deze goed uitdruppelen.
Schil het ui en snipper deze in kleine blokjes.
Smelt de margarine/boter-maïsolie in een braadpan (met deksel) en braad hierin de ui totdat deze rozig van kleur is.
Giet het vocht van de bruine bonen en maïskernen weg.
Voeg de tomatenpuree, tuinbonen, maïskernen en bruine bonen toe.
Voeg water, rijst, maïsmeel en zout bij de pan en breng het al roerend tot koken. Zet het vuur op zijn laagst en doe de deksel op de pan.
Laat het ca. 15 minuten garen. Koud of warm serveren.

Gevulde aubergines - KARNIYARIK (Gespleten buik)

  • 4 aubergines
  • rijkelijk olie om te bakken
  • 1 geraspte ui
  • 3 versnipperde tomaten
  • 4 Eetlepels boter
  • 250 gr. rundergehakt
  • gehakte peterselie
  • zout
  • peper
  • peperoni en 4 schijven tomaten om te garneren
Aubergines wassen en stengels verwijderen.
Om en om strepen schil afsnijden, dwz. 1 cm schil afsnijden daarna 1 cm schil laten staan. Bakolie verhitten en aubergines van alle kanten braden daarna uit de pan halen op een bakplaat leggen en van boven door midden snijden.
De oven op 180 °C verhitten.
Intussen boter in de pan smelten, gehakt toevoegen en braden.
Daarna de geraspte ui en tomaten toevoegen en nog iets verder braden.
Tot slot peterselie, zout en peper toevoegen. De aubergines vullen met het mengsel.
Elke aubergine garneren met een tomatenschijf en een stuk peperoni.
Een glas water op de bakplaat gieten en alles circa 20 min. in de oven laten garen.

Lamsstoofpot - KUZU KAPLAMA

  • 600 gr. Lamsvlees met bot (gesneden in 4 grove stukken)
  • 2 lt. Water
  • 1 krop Roma bladsalade (langwerpige sla, verkrijgbaar bij de Turkse winkel)
  • 1 bosje bosui
  • bosje dille
  • 1 eetlepel meel
  • zout en peper
Doe het vlees in een met 2 liter water gevulde kookpan en breng het aan de kook.
Doe de deksel op de pan en laat het vlees gedurende 2 a 3 uren garen.
Doe het meel in een kommetje en maak met koud water (of wat yoghurt) een glad, dun papje, voeg er wat bouillon bij en giet het al roerend in de pan.
Maak de bosui schoon en snipper de bosui in ca. 2 cm lange ringen.
Voeg de bosui aan het vlees.
Trek de bladen van de sla eraf en spoel het zand er goed vanaf.
Snijd deze in ca. 10 cm lange grove stukken en bedekt hiermee het vlees.
Voeg dille, zout en vers gemalen peper toe en laat het voor 5 minuten pruttelen. Voeg er eventueel wat aardappels en/of een winterpeen aan toe.
Bonte rijst - IC PILAV
  • 2 waterglazen rijst
  • 3,5 glazen bouillon (kip of vlees)
  • 2 middelgrote tomaten
  • 50 g Pijnboom pitten
  • Eventueel 0,5 Lamslever
  • 2 Eetlepels boter (margarine)
  • 50 g Rozijnen (Krenten)
  • Dille
  • gemalen zoete rode paprika
  • zout en peper
  • gemalen komijn
De lamslever wassen en klein snijden.
De krenten in heet water doen en rijst met lauwwarm water afwassen.
De boter in een pan laten smelten en de gewassen, gepelde en klein gesneden tomaten toevoegen en iets bakken.
De pijnboompitten toevoegen en aan fruiten totdat ze van kleur veranderen.
Nu de lamslever toevoegen, alles omroeren en en ca. 5 min. bakken.
De bouillon, rijst, zout, peper, komijn, gemalen rode paprika en dille toevoegen.
De rozijnen afgieten en tot slot ook toevoegen aan de pan.
Het geheel bij een kleine vlam koken totdat de vochtigheid opgezogen is.
De pan van het vuur nemen en tussen deksel en pan een doek of keukenrol papier leggen zodat de damp opgezogen kan worden.
Na 5 min. de rijst omroeren, klaar.

Tip: De tomaten laten zich makkelijker pellen, als ze van te voren in heet water zijn gedompeld. De rijst is ideaal om bv. kalkoen mee te vullen.

FOLIE KEBAP MET GROENTE - KAGIT KEBABI
Hoofdgerecht van Günnur Sezgin
  • 200 gr. Soepvlees
  • 75 gr. Snijbonen
  • 1 grote aardappel
  • 2 middel grote uien
  • 8 knoflook teentjes
  • 1/2 courgette
  • 1/2 aubergine
  • 75 gr doperwten in blik
  • tomatenpuree
  • margarine
  • zout en peper
  • Aluminium folie
Zet de soepvlees in een pannetje met 2 glazen water op vuur en breng het tot kook. Bereidt intussen de groente voor.
Uiteinden van de bonen verwijderen en deze in ca. 2 cm. lange stukken snijden,voeg ze daarna toe aan het vlees.
Schil de aardappels en de uien. Maak van de aardappels blokjes zo groot als een dobbelsteen en deel iedere ui in vieren. Schil in drie strepen met ongeveer de zelfde afstand de aubergine in de lengte. Zowel de aubergine als de courgette in de lengte in vieren delen en in grove blokken snijden (ongeveer zo groot als de helft van een lucifersdoosje. Giet de sap van de doperwten af. Leg de knoflookteentjes in een stuk keukenrol en sla deze uit de huid, ze mogen wel breken maar niet fijn geslagen worden.
Verwarm de oven voor op 200º graden.
Als het vlees bijna gaar is, neem het van het vuur, giet het bouillon in een kommetje en voeg hieraan 2 eetlepels tomatenpuree. Roer het goed door totdat de tomatenpuree helemaal in het bouillon opgelost is.
Trek van de aluminium folie vier velletjes van ca 40 cm. eraf. Neem vier diepe borden en leg op ieder bord een velletje, druk de folie zachtjes in het bord zodat de vulling van de kebap erin gelegd kan worden. Deel de ingrediënten in vier porties en vul hiermee de borden. Voeg bij ieder bord een klontje margarine en bestrooi het met zout en peper. Voeg als laatste 5 eetlepels bouillon bij de ingrediënten. Vouw de folie en maak hiervan vier luchtdichte pakjes.
Doe deze in de oven en laat de kebap ca. 30 tot 40 minuten garen. Serveer het met rijst.

Snijbonenrijst - DIBLE
Typisch Zwarte zee gerecht van Günnur Sezgin

  • 750 gr. Dun gesneden snijbonen
  • 2 middel grote uien
  • 2 tomaten
  • 200 gr. Klein korrel rijst (evt. baldo rijst van de Turkse winkel)
  • 100 gr. Boter

Doe de snijbonen met een half glaasje water in een bij voorkeur gietijzerpan op een laag pitje en sluit de pan met zijn deksel af.
Snijdt de uien in kleine blokjes en verdeel deze over de snijbonen.
Was met koud water het zetmeel van de rijst en verdeel de rijst over de uien en snijbonen.
Voeg de in dunne plakjes gesneden tomaten en zout toe.
Laat het gehele ca. 20 a 30 minuten op een laag vuur trekken.
Als de rijst gaar is, kan de boter in een klein braadpannetje, totdat het goudbruin van kleur is, gebraden worden.
Giet de boter over de rijst en serveer het eventuel met een stuk vlees of kip.

Nomaden stoofpot - TÜRLÜ
Hoofdgerecht van Gunnur Sezgin

  • 250 gr. Soepvlees
  • 1 courgette
  • 1 Aubergine
  • 1 rode paprika
  • 250 gr. Tuinbonen
  • 3 middelgrote aardappels
  • 3 middelgrote uien
  • 4 a 5 knoflookteentjes
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 75 gr. Margarine
  • versgemalen zwarte peper en zout

Was alle groente. Snijdt of breek de uiteinden van de tuinbonen en snijdt deze in ca. 3 cm lange stukken.
Doe de bonen in een (bij voorkeur gietijzeren) pan, voeg het soepvlees met een handje water erbij, zodat de bonen wat vocht hebben en hun eigen sap kunnen loslaten. Zet het vuur op z'n laagst en doe de deksel op de pan.
Terwijl de bonen en het vlees aan het garen zijn, kan de resterende groente voorbereidt worden.
Schil de aardappels en de uien en snijdt deze in vieren. Leg de knoflook teentjes zonder de teentjes te schillen, tussen een stuk keukenrol en sla er met een hard voorwerp op zodat de teentjes barsten, sla ze niet fijn!
Doe de aardappels, de uien en de knoflook bij de bonen en het vlees en sluit de pan weer af om vocht verlies te vermeiden.
Snijdt de top van de courgette eraf en in de lengte doormidden. Maak hiervan ca. 1 cm dikke halve plakjes.
Bereidt ook de aubergine op deze wijze, maar dit keer iets dikkere plakken dit door de structuur van de aubergine.
Verwijder de pitten van de paprika en snijdt het in grove stukken.
Nadat de bonen, vlees, aardappels, uien en de knoflook ca. 20 minuten gestoofd zijn, kan de resterende groente toegevoegd worden.
Doe de tomatenpuree in een glas water en maak er een sapje van, voeg dit in de pan en doe als laatste wat zout, zwarte peper en de margarine erbij. Laat het gehele met deksel nog ca. 15 minuten garen.

Zeebaars uit de oven-LEVREK FIRINDA

  • 4 zeebaars
  • 4 uien
  • 3 tomaten
  • 2 wortels
  • 2 aardappelen
  • 1 citroen
  • half waterglas olijfolie
  • 1 bos peterselie
  • 3 laurierbladeren
  • zout, peper

Nadat de vissen schoongemaakt en gewassen zijn, in een diepe bakplaat leggen.
De wortels afschrapen en in kleine stukjes (schijfjes) snijden.
De aardappelen schillen en in kleine schijfjes snijden.
Oven op 200 graden voorverwarmen.
De uien in een pan met hete olie braden, totdat ze glazig zijn.
De wortels en aardappelen aan de uien toevoegen en op een klein vuur 5 min. koken.
De tomaten schillen, in grove stukken snijden en toevoegen.
Zout en 1 glas lauwwarm water toevoegen.
Het geheel over de vissen doen.
Op de vissen in schijven geneden citroenen, gesneden peterselie en laurierbladeren leggen.
In de oven ca. bij 200 C , 20 min. bakken.
Warm serveren.

Gebraden vlees gerecht - ET SOTE

  • 400 g Lamsvlees, gesneden in blokjes zo groot als een 2 Euro munt.
  • 200 g Uien, in dunne ringen gesneden.
  • 300 g Tomaten, gewassen, geschild en kleingesneden.
  • 100 g Peperoni, gewassen en in ringen gesneden.
  • 100 g Champignons, gewassen en in dunne schijven gesneden.
  • 150 g Boter
  • 1 theelepel Tijm
  • 1 bos peterselie
  • Zout

100 g Boter in de pan smelten en daarin de uien licht goudgeel aanbraden.
De peperoni toevoegen en 5 min. verder laten sudderen.
De kleingesneden tomaten, peterselie, tijm en zout toevoegen en alles 10 min. op een middelmatige vuur verder koken.
In de tussentijd de resterende 50 g boter in een andere pan smelten en erin het vlees op een hoge vuur braden, ca. 15 min.
Als tijdens het braden veel vleessap ontstaat, dan zolang braden totdat het vleessap ingetrokken is.
Tot slot de groente over de vlees doen en serveren.

De heerser vond het lekker - HUNKAR BEGENDI

Voor de auberginen-puree:

  • 6 aubergines
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetl. boter (evt. bakolie)
  • 2 eetl. geraspte (Gouda) kaas
  • 1 glas melk
  • zout en zwarte peper
  • 1 bos peterselie (garnering)

Voor de kebap:

  • 1 Kg in blokjes van ca. 4 cm gesneden rund- of lamsvlees
  • 2 uien
  • 2-3 tomaten (evt. tomatenpuree)
  • 2 eetl. boter
  • Zout, zwarte peper

Klein geschneden uien samen met het vlees in boter braden.
Geschilde en gesneden tomaten toevoegen.
1,5 glas water toevoegen en koken totdat vlees zacht is.
Zout en peper toevoegen.
Aubergines, beginnend aan de steel, boven het vuur roosteren.
De schil van de aubergines schillen en daarna in fijne stukjes snijden.
Boter of bakolie in de pan verhitten en bloem iets laten verkleuren.
Aubergines, geraspte kaas, zout en de melk toevoegen, al roerend koken.
De puree en kebap op een bord naar wens garneren met peterselie.

Gevulde paprika - BIBER DOLMASI

  • 6 paprika
  • 250 g gehakt van lam of rund
  • 2 uien
  • 2 tomaten of 2 eetlepels tomatenpuree
  • 0,5 kop rijst
  • 0,5 bos Dille
  • 0,5 bos peterselie
  • 1 theelepel verse muntblad
  • Zout, peper
  • 3 Eetlepels olijfolie

Uit het gehakt, versnipperde uien, versnipperde tomaten (of 1 eetl. tomatenpuree), de rijst, gehakte peterselie, dille, muntblad, zout, peper en 2 eetlepels olijfolie een smeuige massa kneden.
De paprika wassen en 1 cm onder de steel een deksel afschnijden,
de kern eruit halen en goed uitspoelen,
met het gehaktmengsel opvullen,
Paprika deksel er weer opzetten.
De gevulde paprika met de deksel naar boven in een pan zetten,
olie en 1,5 kop zoutwater waarin de tweede eetlepel tomatenpuree opgelost is, toevoegen.
Op een middelmatige hitte 25 minuten garen.

Mosselen rijst - MIDYELI PILAV

  • 2 waterglazen rijst
  • 2 tomaten
  • 30 geschilde mosselen
  • 3 glazen water
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout, zwarte peper

De in kleine stukjes gesneden ui, in olie bakken totdat ze glazig zijn.
De geschilde tomaten in halve maan vorm snijden en over de ui doen.
Draden van de mosselen eruit trekken.
Water in een pan doen, de ui-tomaten mengsel, de mosselen, zout en peper toevoegen en aan de kook brengen.
Zodra het kookt, rijst toevoegen en laten koken totdat het water verdampt is.

Vrouwendijen - KADIN BUDU KOFTE

Vaak zijn namen van gerechten ontstaan, als waardering voor een goed gelukt gerecht.

  • 5 eetlepel rijst
  • 2 geraspte uien
  • 500 g rundergehakt
  • 2 theelepels milde paprikapoeder
  • zout, peper
  • 1 theelepel pimentpoeder (gedroogde, geurige bessen)
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels olijfolie

De rijst in zoutwater gaar koken en laten uitlekken. Intussen de geraspte uien in een pan olie licht aanbraden.
Rijst, uien, rouw en gekruid gehakt en 1 ei in een schotel doen en goed doorkneden.
Uit het gehaktmengsel, ovale gehaktballen vormen.
De gehaktballen in meel en ei wentelen en in de verhitte olie goudbruin bakken.
Serveren met rijst en tomatensalade.

Artisjok-bodem belegd met gehakt - KIYMALI ENGINAR

  • 4 zo groot mogelijke artisjok-bodems
  • 250 g lam- of rundergehakt
  • 1 eetlepel boter
  • Zout, peper
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • sap van 2 citroenen
  • 100 g geraspte kaas
  • 1 knoflookteen
  • 1 eigeel

Artisjok bodem in zoutwater met het toegevoegde citroensap 30 min. koken laten, daarna afdruipen.
Bakoven op 200 C voorverhitten.
Het boter in een pan smelten, de klein gesneden ui in de pan doen en goudgeel braden.
Gehakt, tomaten in kleine stukjes, zout en peper toevoegen en alles samen nog 10 min. verder laten garen.
Een bakblad met boter en knoflookteen uitstrijken.
De artisjok-bodems erop leggen en met het gehaktmassa vullen, het geroerde eigeel over de artisjokken gieten, met kaas bestrooien en alles in de bakoven 10 min. bakken.

Sucuk eieren - SUCUKLU YUMURTA - Snelle maaltijd

  • 8 eieren
  • 200g Sucuk, Turkse knoflookworst
  • 2 eetlepels boter

Het vel van de worst trekken, dat gaat beter als u het vel eerst met wat water inwrijft en dan aan een zijde openritst en dan eraf trekt.
In 1,5 cm dikke schijven snijden.
Het boter in de pan laten smelten, de worstschijven in de pan doen en aan beide zijden kort aanbraden.
De eieren over de worst doen, deksel op de pan en de eieren laten verharden.
Dit is voor een krachtig ontbijt of een snelle maaltijd tussendoor.


Verse tuinbonen met lamsvlees - ETLI TAZE FASULYE

  • 1 Kg verse tuinbonen
  • 500 g Lamsvlees in goulash-grootte stukken gesneden
  • 2 middelgrootte tomaten
  • 2 middelgrootte uien
  • 2 Eetlepels boter
  • Zout

Bonen wassen, de draden er aftrekken en 1 of 2 keer doorsnijden.
Boter in een pan verhitten, vlees toevoegen, geraspte uien toevoegen, zolang roeren totdat het water van het vlees weer ingedampt is.
Geschilde, gesneden blokjes tomaten eraan toevoegen en 5 min. verder garen.
Bonen en zout toevoegen , met 1,5 koppen water opvullen en alles in een afgedekte pan circa 30 minuten laten garen.

Auberginen musakka - PATLICAN MUSAKKA

  • 4 Aubergines
  • 1-2 middelgrote uien
  • 250 g gehakt van rund of lam
  • 2 tomaten
  • 3 eetlepels boter
  • zout, peper

De aubergines wassen en schillen op een zodanige manier dat er op elke aubergine 4 geschilde en 4 ongeschilde verticale strepen ontstaan.
In vingerdikke schijven snijden met zout bestrooien en iets laten rusten.
In de tussentijd boter in de pan laten, de geschilde , geraspte uien en de geschilde, geraspte tomaten toevoegen.
Hakvlees erbij mengen, zout en peper afproeven en het alles max. 5 minuten garen.
Bakoven op 180 graden verhitten.
De aubergine-schijven onder koud water afspoelen en met keukenrol afdrogen.
In een geboterde grotere pan nu een laag met aubergines leggen vervolgens een laag van het gehaktmengsel dan weer een laag aubergines enz.
totdat alles verbruikt is , zorgt u er voor dat de laatste laag een gehaktmengsel is.
1,5 kop water toevoegen en alles 25 minuten in de bakoven garen.

TURKSE PIZZA - LAHMACUN

BelegDeeg
  • 2 Waterglazen meel
  • 2 Theelepels zout
  • 3 gr droge gist
  • 1 Theelepel suiker
  • 1/4 waterglas lauwwarm water
  • 150 gr joghurt
  • 250 gr gehakt
  • 1 grote ui
  • 1 bos peterselie
  • 4 grote tomaten
  • 1 theelepel zoete rode peper
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 5 knoflooktenen
  • 5 paprika's(Charlston, Sivribiber)

Voorbereiding Turkse pizza:

Meng de gist en suiker in lauwwarm water.
Houd twee eetlepels van het meel apart en roer in de rest 2 theelepels zout.
Maak een kuil in het midden van het meel.
Meng het water met de gist en suiker samen met de joghurt in het meel.
Meng de zachte deeg totdat het niet meer aan de handen kleeft.
Bedek de deeg met een vochtige doek en laat het 30 minuten in een warme omgeving gisten.

Deel de deeg in balletjes zo groot als gote eieren. Maak van elk balletje een schijf van 5 mm dikte.

Bereid het beleg

Snijd de uien,peterselie, knoflook en paprika fijn.
Schil de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
Roer de tomaten,ui,gehakt,peterselie,paprika,knoflook,zout en peper in een schotel.
Verdeel de vulling op de deegschijven, laat daarbij aan de rand 1 cm vrij.

De oven op 220 graden verwarmen en het ovenblad met meel bestrooien.
Leg de Turkse pizza's op het met ovenblad na 15. min. zijn de Turkse pizza's klaar.

^Turkse Recepten

Turkse recepten toevoegen aan uw favorieten
Design and Copyright ©2004-2014 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden