|
Turkse Soeprecepten
- 500 gr. Witte kool
- 250 gr. Soep vlees
- 2 uien
- 75 gr. Margarine of boter
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 3 eetlepels wijnazijn
- rode paprika poeder
- uienpoeder
- Zout, peper en blokje (rund) bouillon
De kool dun snijden (zoals bij kool salade) of voorgesneden kopen.
Bestrooi de kool met een eetlepel zout en meng de zout door de kool en laat
het wat rusten. Smelt intussen de boter in een pan en braadt hierin het
vlees en de in blokjes gesneden uien. Voeg hieraan tomatenpuree, zout, peper
en de rode paprika toe. Spoel de kool met koud water af en doe deze in de
pan met ca. 1 lt. water (of bouillon). Breng het aan de kook en laat de soep
ca. 30 min. op een klein vuurtje pruttelen. Voeg voordat de soep van
het vuur wordt genomen azijn toe en bestrooi de soep met wat uienpoeder. TIP
In plaats de kool in zout te leggen kan deze ook 5 minuten voorgekookt
worden. Giet wel het vocht af.
De soep kan als een dagelijks tonicum genuttigd worden. Zeer geschikt als tonicum, bij anemie en bij ijzertekort. Rijk aan vitamine C De brandnetel is bloedzuiverend, bloedstelpend en vochtafdrijvend. Het heeft een antiallergische en voedzaam karakter. Het sap en de thee zijn heilzaam bij jicht en gewrichtsontstekingen.
- 200 gr. Brandnetels
- 1 glas water
- 4 eetlepel maïs meel
- 75 gr. Boter
- 1 glas melk
- Zout
Was de brandnetels in een kommetje met water en laat de brandnetels met een glaasje water ca. 5 minuten koken. Laat de brandnetels en het vocht afkoelen. Giet het water niet af maar gebruik het voor het pureren van de brandnetels, middels een pureerstaaf tot een papje. Doe de boter in een pan en laat het smelten. Voeg, al roerend, maïsmeel tot de boter en braadt het meel ca. 5 minuutjes totdat het een gelige kleur krijgt. Giet de brandnetelpuree, zout en de melk erbij en laat het gehele ca. 10 minuten pruttelen. Warm serveren met getoast of maïs brood.
- 1 lt. kippenbouillon
- 2 tomaten (fijn gesneden)
- 150 gr Kip (in blokjes gesneden)
- 75 gr Margarine of boter
- 75 gr vermicelli
- zout en peper
- klein bosje peterselie
- eventueel citroensap
Smelt de margarine (boter) in een pan en braadt de kip ca. 5 minuten. Voeg de tomaten toe en laat deze ook ca. 5 minuten garen. Schenk de bouillon erbij en breng het aan de kook. Voeg de vermicelli al roerend toe aan de bouillon en laat het bedekt ca. 15 minuten pruttelen. Neem de pan van het vuur en garneer de soep met peterselie. Ook bij dit gerecht geeft citroen een frisse smaak.
- 200 g rode linzen
- 1 ui
- 1 knoflookteen
- 3 tomaten
- 2 theelepels milde paprikapoeder
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 vleesbouillontabletten
- zout, peterselie en munt
Ui en knoflook pellen en in kleine stukjes snijden. Tomaten ontvellen, dit gaat het makkelijkste als u de tomaten enkele seconden in heet water onderdompeld, en in kleine stukjes snijden. Ui en knoflook in een ruime soeppan met olie licht aanbraden, stukjes tomaten en paprikapoeder toevoegen en ca. 1 minuut braden. 1 liter water met vleesbouillon toevoegen en de gewassen linzen bijmengen. Het geheel aan de kook brengen en daarna op een laag vuurtje door laten sudderen, totdat de linzen zacht zijn, ca. 45 minuten. Soep op smaak brengen met zout en bestrooien met iets peterselie en munt.
- 100 g rijst
- 1,5 l water met vleesbouillon
- 1 theelepel zout
- 1 theel. fris gehakte muntblad of 0,5 theel. gedroogde munt
- 1 theel. boter
- 1 glas melk
- 250 g yoghurt
- 2 Eigeel
Vleesbouillon water, zout en rijst ca. 15 minuten gaar koken. Yoghurt, melk en eigeel met elkaar verroeren en langzaam al roerend aan de rijstsoep toevoegen. Van het vuur nemen en iets laten afkoelen. Boter in de pan laten smelten en de fris gehakte muntbladeren verroeren daarna aan de soep toevoegen. Evt. milde paprikapoeder in de pan verroeren en daarna aan de soep toevoegen.
- 300g Rund- of lamsvlees
- 3 eetlepels boter.
- 5 eetlepels meel.
- 3 eieren
- sap van 2 citroenen
- zout, paprikapoeder
Het vlees met ca.1 liter water aan de kook brengen en circa 1 uur gaar laten koken.
Vlees eruit halen en in kleine stukjes snijden. Het kookwater laten afkoelen.
De boter en de meel met elkaar verroeren en licht aanbraden en langzaam bij het broewsel toevoegen en alles 10 minuten laten koken. Het fijngesneden vlees aan de soep toevoegen. In een schaaltje de eieren met het citroensap en 5 eetlepels van de soep vermengen daarna aan de soep toevoegen, deze niet meer laten koken. Zout en paprikapoeder toevoegen.
- 0,5 kg Doperwten
- 1 Tomaat
- 1 Ui
- 5 glazen water
- 2 soeplepels boter of olie
- 0,5 glas rijst
- peterselie
- zout
De dun gesneden ui in een pan met boter of olie braden totdat ze glazig worden.
De gewassen doperwten, rijst, zout en water toevoegen en koken totdat de doperwten zacht worden.
De klein gesneden tomaat toevoegen en samen iets verder koken. De soep van het vuur nemen en met klein gesneden peterselie garneren.
^Turkse soepen
Turkse
recepten van soepen, toevoegen aan uw favorieten
Design and Copyright ©2004-2015 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden
|