Uw Turkije
Tweede huis in Turkije

Dieren uit Turkije      Foto's Flora

Overwinteren in de zon aan de Turkse Rivièra.

Klimaat in Antalya en omgeving, gemiddelde temperaturen in provincie Antalya :

 Temperatuur

Jan

Feb

Maa

Apr

Mei

Jun

Jul

Aug

Sep

Okt

Nov

Dec

Overdag

15

16

18

21

26

30

33

33

31

26

22

17

's nachts

8

8

9

11

16

19

23

23

19

15

13

9

Water

16

15

16

18

20

23

25

27

26

23

20

18

Neerslag in mm 

 239

 196

 104

 46

 29

 9

 3

 1

11

71

134

228

Gemid. # zonuren

6

7

7

10 

12

13

12

10

8

7

6

Turkije heeft door haar geografie enkele bijzondere dieren, waarvan de meeste uitsluitend in Anatolië voorkomen.
De meeste staan onder bescherming en de uitvoer ervan is verboden.

KANGAL herdershond (Anatolische herder)

Afbeelding Turkse herdershond
Turkse herdershond

Turkije heeft 4 eigen hondenrassen te weten de AKBAS (herdershond), KARS (herdershond), TAZI (jachthond) en KANGAL een ras waar men in Turkije zeer trots op is vanwege zijn kracht en karakter. Zij werd voor het eerst in de jaren 50 naar Amerika gebracht en in de jaren 60 naar Engeland. Internationaal wordt het ras nog steeds Anatolische herder genoemd en erkend (FCI 331), hoewel in Turkije de Kangal als specifiek ras van de Anatolische herder wordt gezien.
Het is een zeer atletische, sterke, grote en eigenzinnige hond die onder zeer barre omstandigheden haar schapenkudde kan beschermen tegen vooral wolven in de bergen van Anatolië. De kangal is geen typische herdershond die de kudde drijft maar eerder een waakhond die tussen de kudde ligt en patrouilleert. Het is een van de weinige honden die wolven kan verscheuren. Typische uiterlijke kenmerken zijn een zwarte neus en zwarte hangende oren met een zandkleurige korte vacht, waarom ze ook wel Karabas (zwarthoofd) genoemd wordt.
Teven: 71 tot 79cm, 40 tot 55kg - Reuen: 74 tot 85cm, 50 tot 70kg.

KANGAL vissen

Deze vissen komen in een natuurlijk meer nabij Sivas voor en worden ook wel doktervissen genoemd omdat ze huidproblemen verhelpen door deze te eten.
In het Latijn heten ze Garra Rufa en kunnen bij watertemperaturen van 15 - 28°C een lengte van max. 16 cm bereiken.
Doordat ze weinig aanspraak maken op vegetatie, bodemstructuur en stromingssnelheid van het water, zijn zij zeer robuust en kunnen zich makkelijk aan de omgeving aanpassen.
In de dierenwereld zijn veel symbioses bekend, waarbij kleinere dieren grotere dieren bij de huidverzorging behulpzaam zijn.
Bij de vissen zijn er bijvoorbeeld zg. poetservissen die walvissen, haaien en andere grote vissen bevrijden van onreinheden en parasieten en gewonde, aangevallene delen behandelen.
Sinds eeuwen worden mensen in Kangal met deze uitzonderlijke therapie behandeld.
De Turkse universiteit Sivas berichtte in een wetenschappelijk rapport dat tijdens het knabbelen van het Kangal-visje een enzym vrijkomt, dat bv. bij Psoriasis ziektes het te snelle wederkerende vervellen corrigeert.
Een verder positief effect is, dat het knabbelen van de Kangal-visjes een masserende werking heeft.

Angora-geit

Een zeer oud ras dat door de Turken mee werd genomen uit Centraal-Azië naar Anatolië.
Tot 1838 werd ze alleen in Centraal-Anatolië, hoofdzakelijk nabij Ankara (hieraan heeft ze haar naam te danken), gefokt waarna ze in 1838 naar Zuid-Afrika en in 1849 naar Amerika werd uitgevoerd en zich daar ook aanpassen kon.
Tegenwoordig wordt de Angora-geit overal ter wereld gefokt, vanwege haar beroemde wol, Mohair (uit het Arabisch Mukhaya= stof uit licht geitenhaar),waarvan dun, elastisch en zacht garen voor de Textiel wordt gewonnen.

ANGORA kat

Petro delle Valle, een Italiaanse wereldreizende berichte eind 16e eeuw van een in Ankara, toen nog Angora, levende kattensoort met lange haren. Een straatkat met hoge benen. 50 jaar later bracht Nicolas de Peresc enige Angora katten mee uit Turkije en begon met het fokken.
Het succes van deze, van de gewone kat zo verschillende, Orientalin was voorgeprogrammeerd. Deze zeldzame, sierlijke kat werd een statussymbool in Europa.
In de 18e eeuw was er in de meeste Europese kastelen een te vinden, hiervan getuigen ook de vele schilderijen uit deze tijd.
Begin 19e eeuw werd de Angora kat bijna geheel verdreven door de Perzische kat, die meer vel heeft, langharige en compacter is dan de graciële Turkse Angora. Bijna uitgestorven werden ze door de Turkse regering na de 2e wereldoorlog in bescherming genomen en vanuit het dierenpark van Ankara weer gefokt.
In 1973 werd de kat als apart ras door de Amerikaanse CFA erkent, sinds 1989 is het ras ook erkent door het Europese FIFE.

VAN kat

Deze, door natuurlijke evolutie ontstane ras, kreeg haar naam van het Van meer, Zuidoost Turkije.
Een intelligente kat in de afgelegen bergen van zuidoost Turkije in het wild levend, met een witte vacht en meestal met een blauw en een verschillend gekleurd oog.
De Van kat wordt ook wel Turkse zwemkat genoemd omdat ze in tegenstelling tot andere katten graag zwemt en zich wast.

URFA KELAYNAK (kale ibis)

Een vogelsoort die bijna is uitgestorven en alleen nog in de regio van Birecik, provincie Urfa, voorkomt.
Ze stamt af van de Ibis familie en wordt kale ibis genoemd omdat ze geen veren op haar kop en nek heeft.
In de winter vliegen ze naar Ethiopië en Madagaskar en komen terug naar Birecik vanaf half februari. Ze nesten in rotsen.
Sinds 1984 wordt er jaarlijks op 12 april een festival geweid aan deze vogels.


^ Flora Fauna

Uw Turkije- Flora Fauna, www.tapu.nl, toevoegen aan uw favorieten
Design and Copyright ©2004-2010 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden.