Wijnproductie in Turkije
Wijngebieden
Bijzondere wijnen
Druif soorten
Turkije ligt in een zeer geschikte klimaatzone voor de aanbouw van
druiven, en heeft een wijnbouw historie ver voor die van de Romeinen en de
Grieken. Er werd al 2000 v. Chr. door de Hethitters in Anatolië wijnbouw
bedreven.
Tijdens
de Osmaanse tijd was de Turkse
wijnproductie vanwege een alcoholverbod voor circa 400 jaar
aanbanden gelegd. Alleen de christelijke minderheid (Armeniërs, Grieken)
mocht wijn produceren en consumeren, desondanks waren er volgens een bericht uit
1637 alleen in Istanbul 160
tavernes en 6000 winkels die alcoholische dranken verkochten. Met de uitroep
van de Turkse republiek in 1923 werden de restricties voor wijnproductie
opgeheven.
Tussen 1960 –1980 kromp de Turkse wijnbouw drastisch door de
druivenziekte phylloxera, de massa migratie van het land naar de grote steden en
moeilijkheden bij de wijnproductie. Vele druivensoorten, belangrijk voor het genenbestand, stierven
uit.
Vanaf de
jaren '80 expandeerde de wijnproductie drastisch, vooral door het stijgende
toerisme. Turkije heeft een geringe per hoofd wijnconsumptie van 0,78 liter,
in Europa is dit 50-60 liter per hoofd. De alcoholconsumptie bestaat
voor 70% uit Raki, een sterk alcoholische (40%) anijsdrank, 12% Bier
en 8% wijn. De laatste jaren wordt Turkse wijn steeds populairder
waarbij vooral op kwaliteit gelet wordt.
Volgens statistieken uit 1996 heeft Turkije het
4st grootste aanbouwgebied voor druiven met 567.000 hectare (ca. het
vijfvoudige van Bordeaux), en is 5de op de wereldranglijst van
druivenproducenten met 3,7 miljoen ton per jaar.
Slechts 2% wordt echter gebruikt voor de wijnproductie.
In 1998 was de wijnproductie 45 miljoen liter, deze hoeveelheid is zelfs
kleiner als dat van haar kleinere buurlanden Bulgarije en Griekenland en ligt
ver beneden de wereldleiders Frankrijk en Italië.
Belangrijkste wijnbouwgebieden in Turkije
Kaart
- Marmara kuststreek en
Thracie
40% van de Turkse wijnproductie, in de regio's rondom Tekirdag,
Canakkale, Edirne, Kirklareli en Bilecik. Druifsoorten, rode :
Papazkarasi, Adakarasi, Karaseker, Gamy, Pinor Noir; witte: Semillon, Yapincak,
Beylerce, Clairette, Riesling. Belangrijke producent :
Doluca
- Egeïsche
kuststreek
20% van de Turkse wijnproductie, in de regios rondom Izmir,
Manisa en Denizli. Druifsoorten, rode :Calkarasi, Grenache, Carignan; witte:
Semillon. Belangrijke producent : Pamukkale
- Zwarte Zee kuststreek
In de valleien van Corum en Tokat. Druifsoorten, rode:Dimrit,
Sergikarasi, witte: Narince. Belangrijke producent : Diren
- Centraal-Anatolie
Anatolie
heeft strenge winters en hete zomers. Wijnbouwgebieden zijn rondom Ankara,
Kirikkale, Nevsehir, Kirsehir en Nigde. Druifsoorten, rode: Kalecik Karasi,
Papazkarasi, Dimrit, witte: Emir, Hasandede. Belangrijke producent :
Kavaklidere
- Oost-Anatolie
Wijnbouwgebied rondom Elazig. Druifsoorten,
rode: Okuzgozu, Bogazkere, witte: Narince.
- Zuid-oost Anatolie
In de
provincies Gaziantep, Mardin, Urfa en Diyarbakir. Druifsoorten, rode:
Horozkarasi, witte: Dokulgen, Kabarcik.
De grootste wijnproducenten van Turkije zijn Kavaklidere (17,5 miljoen
liter in 2004) en Doluca (13 miljoen flessen in 2004), andere exporterende
wijnproducenten zijn Sevilen en Melen. De meeste van de ca. 100 Turkse
wijnproducenten zijn kleinschalig en exporteren niet.
Enkele internationale erkenningen van Turkse wijnen
Van producent
Kavaklidere
Challenge International du Vin, Frankrijk
Datum |
Wijn |
Medaille |
2001 |
Özel Kirmizi 1998 (rode wijn) |
Goud |
2000 |
Selection K 1997 |
Goud |
2000 |
Muscat 1998 |
Goud |
2001 |
Özel Beyaz 1998 |
Zilver |
2001 |
Lal 2000 |
Brons |
2001 |
Çankaya 2000 |
Brons |
International Wine & Spirit Competition, Engeland
Datum |
Wijn |
Medaille |
2001 |
Sultaniye
Tatli 2000 |
Brons |
2000 |
Muscat
1998 |
Brons |
2001 |
Özel Beyaz 1998 |
Brons |
2002 |
Öküzgözü
1996 |
Brons |
Vinalies Internationales, Frankrijk
Datum |
Wijn |
Medaille |
2002 |
Muscat 2000 |
Zilver |
2002 |
Özel Beyaz 1998 |
Zilver |
2002 |
Selection
B 1998 |
Zilver |
2000 |
Muscat 1998 |
Brons |
Van producent Doluca
Sinds de introductie in 1998 werden de Sarafin wijnen met
14
internationale medailles onderscheiden.
Challenge
International du Vin, Frankrijk
Datum |
Wijn |
Medaille |
2001 |
Villa Doluca Red |
Zilver |
2001 |
Özel
Kav Bogazkere-Öküzgözü |
Zilver |
2001 |
Doluca
Red |
Brons |
Vinalies Internationales, Frankrijk
Datum |
Wijn |
Medaille |
2000 |
Safir'96 |
Zilver |
2000 |
Moskado'98 |
Zilver |
2001 |
Safir'99 |
Goud |
2003 |
Moskado'01 |
Zilver |
2004 |
Sarafin Chardonnay 2002 en Sarafin Merlot 2001 |
Zilver |
2005 |
Cabernet Sauvignon 2001 en Sarafin Chardonnay 2003 |
Zilver |
Monde Selection, Brussel
Datum |
Wijn |
Medaille |
2003 |
Özel Kav Boğazkere-Öküzgözü'00 |
Zilver |
2003 |
Villa Doluca White'02 |
Zilver |
Selection Mondiale, Canada
Datum |
Wijn |
Medaille |
2001 |
Villa Doluca Red |
Zilver |
Druivensoorten
Er zijn circa 1100 verschillende druivensoorten in Turkije waarvan in
totaal 34 soorten gebruikt worden voor de wijnbouw, 22 lokale en 12 buitenlandse
druivensoorten.

Witte druiven
Emir
Een sappige witte druif die in Cappadocie rond Nevsehir, Kirsehir en
Nigde op vulkanische bodem wordt
aangebouwd. Van Emir wordt een goede kwaliteit droge wijn gemaakt. De wijn
geproduceerd van Emir druiven, heeft een groengele of lichtgele kleur met een
uniek aroma en een verfrissende smaak. Ook de Turkse champagne “Altin Kopuk”
wordt hiervan gemaakt.
Misket
Deze aromatische en kleine witte druivensoort wordt aangebouwd rondom
Izmir. In Europa bekend als Muscat, is Misket een Turkse druivensoort die op
zandige bodem langs de Egeische kust voorkomt.
Narince
Uit de provincie Tokat, op het anatolische plateau ten zuiden van de
Pontus gebergte langs de Zwarte Zee. De wijnbouwgebieden strekken zich langs de
Yesilirmak (Groene rivier) op een hoogte van 500 m boven zeespiegel. Er heerst
een continentaal klimaat en de bodem is korrelig en zandig. Wijn gemaakt uit
Narince hebben een rijke en evenwichtige structuur.
Semillon
Wordt aangebouwd in Tekirdag (Marmara Zee) op stenig en
kleiige aarde, en Sarkoy in de
regio van Thracie, op stenig en zandige aarde, ca. 100 m boven zeespiegel in een
warm klimaat.
Sultaniye Aanbouwgebieden : Manisa en Denizli (Egeische
Zee), op 200 m hoogte onder invloed van het mediterrane klimaat en zeer
vruchtbare zandige aarde. Verdere aanbouwgebieden zijn op 1200 m op kleiige
aarde. Sultaniye druiven zijn pitloos, vlezig en met een laag zuur gehalte.
Traditioneel gebruikt voor directe consumptie en voor de productie van rozijnen
worden er de laatste 10 jaar ook
wijnen van gemaakt.
Donkere
druiven
Kalecik karasi Is een zeldzame
druivensoort uit Centraal-Anatolie en is alleen te vinden in de regio rondom
Kalecik (Ankara). Door de Kizilirmak (Rode rivier) heerst er een bijzonder
klimaat.
Okuzgozu
Rode druiven die
voornamelijk in de regio rondom Elazig en Malatya (Oost-Anatolie) aangebouwd
worden. De druiven rijpen tussen eind september en half oktober.
Bogazkere
Een druivensoort
van Zuid-oost Anatolie uit de provincie Diyarbakir. Het groeit op een rode,
stenige soms kleiachtige aarde in de regio tussen de Euphraat en de Tigris
rivier op het Mesopotamisch plateau. Het heeft een dikke schil en bevat veel
tannine.
Carignan en Alicante
Bouchet Deze
soorten kwamen naar Turkije, na de
verspreiding van phylloxera ziekte,
rode druivensoorten welke in Spanje en Zuid-Frankrijk aangebouwd worden. In het
milde klimaat van het Egeische gebied groeit het op zandige aarde nabij Izmir.
Calkarasi Deze druivensoort wordt gebruikt voor roze wijnen,
het geeft weinig kleur, is sappig en heeft een optimale zuurgraad. Het wordt
aangebouwd op zandige, minder vruchtbare aarde op een hoogte van 1200 m., de
regio is onder invloed van het mediterrane klimaat.
Naar boven
Design and Copyright ©2004-2013 by TapuTeam. Alle rechten
voorbehouden.
|