|
Turkse Bijgerechten - Mezeler
- 2 grote uien
- bosje bosui
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 citroenen
- 2 glazen fijn gebroken tarwe (= ince bulgur in de Turkse winkel)
- ½ komkommer
- 2 tomaten
- bosje peterselie
- zout en zwarte peper
- 2 theelepels gedroogde mint
- krop sla
|
|
Breng een groot kopje water aan het koken, doe de tarwe in een diepe schaal, giet het water over de gebroken tarwe en sluit het af en laat de tarwe ca 15 min. trekken.
Schil in tussen tijd de uien en snipper deze in fijne blokjes.
Snijd de tomaten en komkommer tevens in kleine blokjes.
Was het bosui en snipper deze in dunne ringen.
Voeg nadat de tarwe getrokken is, de tomaten, komkommer, tomatenpuree, ui en bosui, het sap van 2 citroenen, olijfolie, zout en peper, gedroogde mint en het fijn gehakte peterselie aan de tarwe.
Roer alle ingrediënten door de tarwe.
Was de sla en leg de sla blaadjes op een grote schaal en geef de tarwe mengsel hieraan toe.
- 250 gr. Rode linzen
- 200 gr. Fijn gebroken tarwe (Bij de Turkse winkel als "ince
bulgur ")
- 2 a 3 eetlepels tomaten puree
- 1 grote ui
- klein bosje peterselie
- 4 a 5 stengels bosui
- ½ drinkglas olijfolie + 3 eetlepels
- Sap van 1,5 citroen
- Vers gemalen zwarte peper en zout
- 1 dessertlepel Cayennepeper (naar wens zoet of scherp)
- 1 theelepel komijnpoeder

Spoel de linzen met koud water af en doe het in een kookpan met ca. 750 ml
water. Kook de linzen totdat ze zacht zijn (ca. 40 min op laag vuur) en het
water bijna verdampt is. In de tussentijd kan de peterselie fijn gehakt en het
bosui in fijne ringen gesneden worden. Schil de ui en snipper het in fijne
blokjes. Verhit 3 eetlepels olijfolie en frituur ca. 7 min. hierin de
gesnipperde ui.
Voeg, nadat de linzen zacht gekookt zijn en het vocht bijna getrokken is, de
gebroken tarwe bij de linzen en roer het door de linzen. Doe de deksel op de
pan, draai het vuur uit en laat het geheel een kwartier trekken. Laat het
linzentarwe mengsel afkoelen, voeg de gefrituurde ui en alle boven vermelde
ingrediënten hieraan toe en kneedt het tot een massa (ter vergelijking;
speelgoedklei). Pluk een klein handje van de massa en kneedt het tot dikke
sigaartjes.
- 250 gr. Postelein
- klein bosje peterselie
- 5 takken verse munt
- evt. 1 tomaat
- evt. ½ komkommer
- 3 eetlepels olijfolie
- 3 knoflook teentjes
- sap van een citroen
- zout
Was de postelein, peterselie en de mint en laat deze goed afdruppelen.
Trek de huid van de tomaat eraf. Snijd de tomaat en de komkommer in kleine blokjes. Doe de postelein, de tomaat en de komkommer blokjes in een diepe kom. Snijd de peterselie en de munt fijn en geef deze toe aan de postelein.
Maak een marinade van de gepreste knoflook, olijfolie, citroen en zout en giet deze over de salade. Verroer de marinade goed door de salade.
- 1 grote pot witte bonen
- bosje peterselie
- 2 a 3 stengels bosui
- 1 rode ui
- 1 groene paprika
- 1 hard gekookt ei
- 8 a 10 zwarte olijven
- het sap van 1 citroen
- 3 a 4 eetlepels olijfolie
Giet het vocht van de bonen en spoel ze met koud water goed af.
Doe de bonen in een schaal.
Schil de ui en snijdt deze door midden, snijdt de ui vervolgens in heel dunne schijfjes,
doe ze in een kommetje en bestrooi het met wat zout,
wrijf de uien in het zout zodat deze wat zachter van smaak worden.
Snip het bosui, hak de peterselie fijn en snijdt de paprika in fijne stripjes of blokjes.
Roer alle ingrediënten door de bonen en leg het op een platte schaal,
deel het ei in 8 stukken en garneer de bonen salade met het ei en de olijven.
Maak een marinade van het citroenensap en olijfolie en giet deze gelijkmatig over de salade.
- 500 gr. Meel
- 1 pakje margarine (250 gr.)
- 1 theelepeltje zout
- 1 eetlepel suiker
- 2 eieren
- 25 gr. Gist (natte gist o.a.te verkrijgen bij de Turkse winkel)
- water
- Turkse schapenkaas (Feta) of Turkse worst of olijven
|
|
Verwarm de oven op 200 graden voor.
Geef het meel in een diepe schaal en voeg de margarine (op kamertemperatuur) hieraan toe.
Strooi zout en suiker over het meel.
Maak een kuiltje in het meel en doe hierin de gist met iets lauwwarm water.
Voeg de eieren hieraan en kneedt het geheel tot een zachte massa.
Neem een stuk van het deeg (ca. zo groot als een pingpong balletje) en druk het plat (in de grote van een koffieschoteltje).
Vul deze met de vulling (stukje feta, worst of olijven).
Vouw het deeg in een halve maan vorm en druk de uiteinden goed
aan elkaar.
Besmeer de buitenzijde met ei en geef de broodjes in een voorverwarmde oven.
Bak de Turkse saucijsjes gedurende 30 minuten totdat ze goudbruin zijn.
Tip: Ook kunnen de broodjes gevuld worden met wat gebraden gehakt of gekookte aardappels. De Turkse feta kaas laat zich goed combineren met peterselie of dille. rijst.
|