Schil de aardappels, was en snijd deze in vieren.
Schil de uien en snipper ze in blokjes.
Smelt de margarine/boter in een kookpan.
Braadt het vlees gedurende 10 minuten.
Voeg tomatenpuree en de uien (en evt. in blokjes gesneden paprika) hieraan en braad het totdat de uien glazig zijn.
Doe de geschilde aardappels in de pan en giet hierover het water totdat de aardappels onder het vocht komen te liggen.
Breng het op smaak met zout en peper. Laat het geheel koken tot de aardappels gaar zijn.
(Gerecht uit Giresun van Sükran Müftüoglu)
250 gr. Tuinbonen
150 gr. Bruine bonen (uit potje)
1 eetlepel klein korrelige rijst
1 grote ui
½ eetlepel tomaten puree
4 eetlepels maïskernen
2 eetlepels maïsmeel
1 eetlepel margarine/boter
1 eetlepel maïsolie
1 kopje water
Zout
Bereiding van de oven gedroogde tuin bonen:
Was de bonen en verwijder de uiterste einden. Droog ze in een theedoek en leg de bonen op een bakplaat in een op 150c graden voorverwarmde oven.
Laat de bonen 30 minuten in de oven drogen.
Doe de gedroogde tuinbonen in een pan en laat deze ca. 15 minuten koken.
Doe de bonen in een vergiet en laat deze goed uitdruppelen. Schil het ui en snipper deze in kleine blokjes. Smelt de margarine/boter-maïsolie in een braadpan (met deksel) en braad hierin de ui totdat deze rozig van kleur is.
Giet het vocht van de bruine bonen en maïskernen weg. Voeg de tomatenpuree, tuinbonen, maïskernen en bruine bonen toe.
Voeg water, rijst, maïsmeel en zout bij de pan en breng het al roerend tot koken. Zet het vuur op zijn laagst en doe de deksel op de pan.
Laat het ca. 15 minuten garen. Koud of warm serveren.
4 aubergines
rijkelijk olie om te bakken
1 geraspte ui
3 versnipperde tomaten
4 Eetlepels boter
250 gr. rundergehakt
gehakte peterselie
zout
peper
peperoni en 4 schijven tomaten om te garneren
Aubergines wassen en stengels verwijderen. Om en om strepen schil afsnijden, dwz. 1 cm schil afsnijden daarna 1 cm schil
laten staan. Bakolie verhitten en aubergines van alle kanten braden daarna uit de pan halen op een bakplaat leggen en van boven door midden snijden.
De oven op 180 °C verhitten. Intussen boter in de pan smelten, gehakt toevoegen en braden. Daarna de geraspte ui en tomaten toevoegen en nog iets verder braden.
Tot slot peterselie, zout en peper toevoegen. De aubergines vullen met het mengsel.
Elke aubergine garneren met een tomatenschijf en een stuk peperoni. Een glas water op de bakplaat gieten en alles circa 20 min. in de oven laten
garen.
600 gr. Lamsvlees met bot (gesneden in 4 grove stukken)
2 lt. Water
1 krop Roma bladsalade (langwerpige sla, verkrijgbaar bij de Turkse winkel)
1 bosje bosui
bosje dille
1 eetlepel meel
zout en peper
Doe het vlees in een met 2 liter water gevulde kookpan en breng het aan de kook. Doe de deksel op de pan en laat het vlees gedurende 2 a 3 uren garen.
Doe het meel in een kommetje en maak met koud water (of wat yoghurt) een glad, dun papje, voeg er wat bouillon bij en giet het al roerend in de pan.
Maak de bosui schoon en snipper de bosui in ca. 2 cm lange ringen. Voeg de bosui aan het vlees.
Trek de bladen van de sla eraf en spoel het zand er goed vanaf. Snijd deze in ca. 10 cm lange grove stukken en bedekt hiermee het vlees.
Voeg dille, zout en vers gemalen peper toe en laat het voor 5 minuten pruttelen. Voeg er eventueel wat aardappels en/of een winterpeen aan toe.
Mosselen rijst - MIDYELI PILAV
2 waterglazen rijst
2 tomaten
30 geschilde mosselen
3 glazen water
1 ui
2 eetlepels olijfolie
zout, zwarte peper
De in kleine stukjes gesneden ui, in olie bakken totdat ze glazig zijn. De
geschilde tomaten in halve maan vorm snijden en over de ui doen. Draden van
de mosselen eruit trekken. Water in een pan doen, de ui-tomaten mengsel, de
mosselen, zout en peper toevoegen en aan de kook brengen. Zodra het
kookt, rijst toevoegen en laten koken totdat het water verdampt is.
Vrouwendijen - KADIN BUDU KOFTE
Vaak zijn namen van gerechten ontstaan, als waardering voor een goed gelukt
gerecht.
De rijst in zoutwater gaar koken en laten uitlekken. Intussen de geraspte uien in een pan olie licht aanbraden. Rijst, uien, rouw en gekruid
gehakt en 1 ei in een schotel doen en goed doorkneden. Uit het gehaktmengsel, ovale gehaktballen vormen. De gehaktballen in meel en ei
wentelen en in de verhitte olie goudbruin bakken. Serveren met rijst en tomatensalade.
Artisjok-bodem belegd met gehakt - KIYMALI
ENGINAR
4 zo groot mogelijke artisjok-bodems
250 g lam- of rundergehakt
1 eetlepel boter
Zout, peper
4 tomaten
1 ui
sap van 2 citroenen
100 g geraspte kaas
1 knoflookteen
1 eigeel
Artisjok bodem in zoutwater met het toegevoegde citroensap 30 min. koken laten, daarna afdruipen. Bakoven op 200 C voorverhitten. Het boter in een
pan smelten, de klein gesneden ui in de pan doen en goudgeel braden. Gehakt, tomaten in kleine stukjes, zout en peper toevoegen en alles samen nog 10 min.
verder laten garen. Een bakblad met boter en knoflookteen uitstrijken. De artisjok-bodems erop leggen en met het gehaktmassa vullen, het geroerde
eigeel over de artisjokken gieten, met kaas bestrooien en alles in de bakoven 10 min. bakken.
Sucuk eieren - SUCUKLU YUMURTA -
Snelle maaltijd
8 eieren
200g Sucuk, Turkse knoflookworst
2 eetlepels boter
Het vel van de worst trekken, dat gaat beter als u het vel eerst met wat
water inwrijft en dan aan een zijde openritst en dan eraf trekt. In 1,5 cm
dikke schijven snijden. Het boter in de pan laten smelten, de worstschijven
in de pan doen en aan beide zijden kort aanbraden. De eieren over de worst
doen, deksel op de pan en de eieren laten verharden. Dit is voor een krachtig
ontbijt of een snelle maaltijd tussendoor.
Verse tuinbonen met lamsvlees - ETLI TAZE
FASULYE
1 Kg verse tuinbonen
500 g Lamsvlees in goulash-grootte stukken gesneden
2 middelgrootte tomaten
2 middelgrootte uien
2 Eetlepels boter
Zout
Bonen wassen, de draden er aftrekken en 1 of 2 keer doorsnijden. Boter in
een pan verhitten, vlees toevoegen, geraspte uien toevoegen, zolang roeren
totdat het water van het vlees weer ingedampt is. Geschilde, gesneden
blokjes tomaten eraan toevoegen en 5 min. verder garen. Bonen en zout
toevoegen , met 1,5 koppen water opvullen en alles in een afgedekte pan circa 30
minuten laten garen.
Auberginen musakka - PATLICAN MUSAKKA
4 Aubergines
1-2 middelgrote uien
250 g gehakt van rund of lam
2 tomaten
3 eetlepels boter
zout, peper
De aubergines wassen en schillen op een zodanige manier dat er op elke
aubergine 4 geschilde en 4 ongeschilde verticale strepen ontstaan. In
vingerdikke schijven snijden met zout bestrooien en iets laten
rusten. In de tussentijd boter in de pan laten, de geschilde , geraspte uien
en de geschilde, geraspte tomaten toevoegen. Hakvlees erbij mengen, zout en
peper afproeven en het alles max. 5 minuten garen. Bakoven op 180 graden
verhitten. De aubergine-schijven onder koud water afspoelen en met keukenrol
afdrogen. In een geboterde grotere pan nu een laag met aubergines leggen
vervolgens een laag van het gehaktmengsel dan weer een laag aubergines
enz. totdat alles verbruikt is , zorgt u er voor dat de laatste laag een
gehaktmengsel is. 1,5 kop water toevoegen en alles 25 minuten in de bakoven
garen.
TURKSE PIZZA - LAHMACUN
Beleg
Deeg
2 Waterglazen meel
2 Theelepels zout
3 gr droge gist
1 Theelepel suiker
1/4 waterglas lauwwarm water
150 gr joghurt
250 gr gehakt
1 grote ui
1 bos peterselie
4 grote tomaten
1 theelepel zoete rode peper
1 theelepel zwarte peper
5 knoflooktenen
5 paprika's(Charlston, Sivribiber)
Voorbereiding Turkse pizza:
Meng de gist en suiker in lauwwarm water.
Houd twee eetlepels van het meel apart en roer in de rest 2 theelepels zout.
Maak een kuil in het midden van het meel.
Meng het water met de gist en suiker samen met de joghurt in het meel.
Meng de zachte deeg totdat het niet meer aan de handen kleeft.
Bedek de deeg met een vochtige doek en laat het 30 minuten in een warme omgeving gisten.
Deel de deeg in balletjes zo groot als gote eieren.
Maak van elk balletje een schijf van 5 mm dikte.
Bereid het beleg
Snijd de uien,peterselie, knoflook en paprika fijn.
Schil de tomaten en snijd ze in kleine blokjes.
Roer de tomaten,ui,gehakt,peterselie,paprika,knoflook,zout en peper in een schotel.
Verdeel de vulling op de deegschijven, laat daarbij aan de rand 1 cm vrij.
De oven op 220 graden verwarmen en het ovenblad met meel bestrooien.
Leg de Turkse pizza's op het met ovenblad na 15. min. zijn de Turkse pizza's klaar.