recepten.tapu.nl
Turkse Desserts

Turkse Desserts

Pompoen dessert - KABAK TATLISI  
Dessert recept van Günnur Sezgin

  • 1,5 Kg Pompoen
  • 0,5 Kg suiker
  • ½ kopje water
  • 200 gr. Grof gemalen walnoten
  • Turkse room of ongesuikerde slagroom
Pompoen Pompoen dessert
Niet met alle pompoen soorten kunt u dit dessert maken omdat ze vaak te waterig worden. De juiste pompoen soort ziet u boven op de foto afgebeeld, van binnen hoort deze oranje te zijn.
Snijd de pompoen in dikke plakken van ca. 5 cm.
Schil de pompoen, verwijder de kern (de pitjes en het weefsel) en snijd de plakken in grove blokken zo hoog, breed en lang als de lengte van een kleine duim.
Doe de pompoen blokken in een diepe bakplaat of grote pan waarin de blokjes naast elkaar kunnen en bedek de pompoen blokjes in zijn geheel met suiker.
Giet een heel beetje water erbij om te voorkomen dat de pompoen verbrandt, na een korte periode zal de pompoen van zichzelf sap geven.
Op een lage pit laat u de de pompoen gaar worden totdat het sap weggetrokken is en de pompoen blokjes zacht zijn. Dit duurt circa 1 tot 1,5 uur.
Nadat de pompoen is afgekoeld, kunt u het garneren met walnoten en slagroom.

Rijst Dessert - ZERDE  
Dessert recept van Günnur Sezgin (16/11/4)
Zerde is een oud Osmaans dessert, welke vooral tijdens de Ramazan gegeten werd.

  • 150 gr. kortkorrelige rijst
  • 150 gr. suiker
  • 3 a 4 draadjes saffraan
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel krenten
  • 1 eetlepel gemengde en fijngehakte noten
  • granaatappel pitjes (eventueel)


Doe de saffraan draadjes in een kommetje met warm water en laat deze
intussen weken.
Was het meel van de rijst met koud water.
Doe het in een pan met 1 liter water en laat de rijst ca. 30 minuten gaar koken.
Los de maizena in wat koud water op en maak hiervan een glad papje, voeg deze en de
saffraan bij de rijst.
Voeg het suiker en de krenten erbij en laat het gehele nog een 20 minuten op een zacht vuurtje koken.
Verdeel de rijst in kommetjes en laat het afkoelen. Strooi de noten en eventueel de granaatappel
pitjes ter versiering over de rijst.

Dessert van gedroogde vruchten en noten - ASURE 
(In 2004 in Frankrijk gekozen tot de 12 wereldsbeste gerechten)

Men zegt dat het gerecht Asure afkomstig is van de profeet Noach, nadat hij met zijn ark op de berg Ararat in oost Turkije geland was, liet hij van alle gedroogde levensmiddelen die op het schip aanwezig waren dit gerecht maken.

  • 125 g Tarly
  • 4 eetlepels meergranenrijst
  • 4 eetl. rozijnen
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 4 gedroogde vijgen
  • 75 g suiker
  • 1 eetl. custardpoeder
  • 2 eetl. melk
  • 2 eetl. walnoten
  • 2 eetl. pijnboompitten
  • Hoe meer gedroogde vruchten u kunt toevoegen, hoe smakelijker het wordt.

Rijst en Tarly afzonderlijk gaar en droog koken.
Rozijnen in 2 dl heet water laten weken.
8 Abrikozen en 2 vijgen in kleine stukjes snijden.
2 vijgen in dunne plakjes snijden.
In een pan rozijnen met het weekvocht, tarly, rijst en ca. 80 % van de gesneden abrikozen en vijgen door elkaar mengen.
Op een lage vuur ca. 2 minuten koken.
Suiker al roerend toevoegen.
Custardpoeder met melk oplossen en aan de pan al roerend toevoegen.
Nadat de Asure iets is ingedikt, ca. 2 uur laten afkoelen.
Pijnboompitten in een pan licht roosteren.
Walnoten fijnhakken.
Asure in schaaltjes doen en garneren met de walnoten, pijnboompitten en over gebleven vruchten.

Lippen van een mooie vrouw - DILBER DUDAGI 

Voor de siroop :

  • 1 liter water
  • 1 kg suiker
  • sap van halve citroen

Water en suiker aan het koken brengen, 10 minuten laten in koken, citroensap bijvoegen.
Eventueel schuim weghalen en koud laten worden.

Voor de deeg:

  • 150 g boter
  • 450 g meel
  • 8 eieren
  • heel weinig zout
  • 3 glazen water
  • voldoende olie om te bakken

Boter in een pan laten smelten, water toevoegen en koken laten. Dan meel geleidelijk toevoegen en 10 min. door laten koken.
Van de haard nemen en iets laten afkoelen. Daarna geleidelijk de eieren toevoegen en goed tot een deeg kneden. Uit de massa walnoot-grote kogeltjes vormen. De handen iets inolien en uit de kogeltjes, ovale stukjes vormen, in het midden met de vinger over de lengte iets indrukken.
In de verhite olie beide kanten, goudbruin bakken. De koude siroop over de hete stukjes geven. 15 min. laten intrekken en serveren.

Vijgen dessert - SUTLU INCIR TATLISI  

  • 1 liter melk
  • 10 gedroogde vijgen
  • 5-6 eetl. maismeel
  • 1 glas water suiker
  • 4 eetl. geraspte pistaches

De vijgen wassen en in grove stukken snijden. Met een halve glas water de vijgen koken totdat ze zacht zijn.
Maismeel, aan de melk toevoegen en tijdens het koken voortdurend roeren totdat het romig wordt.
Suiker en vijgen aan de melk toevoegen en nog 5 min. koken.
Nadat het afgekoeld is op borden doen en garneren met de geraspte pistaches.

Engelenhaar, dessert met ongezouten kaas en suiker - KÜNEFE

Voorbereiding: 10 min. Koken: 15 min.  

  • 480 g Künefe deeg (of Kadayif deeg)
  • 120 g Boter
  • 220 g speciale ongezouten geraspte gele kaas

Voor de siroop:

  • 400 g suiker
  • 4 glazen water
  • 4 citroen schijven

Om de siroop te maken, het water met de suiker koken. Vlak voordat u het siroop van het vuur haalt de citroen toevoegen.
De siroop moet afkoelen alvorens u deze op de warme Kunefe geeft.
De Kunefe deeg in kleine stukjes snijden, de gesmolten boter goed vermengen met de gesneden Kunefe.
Een deel van de boter op de 4 borden voor de Kunefe, uitsmeren.
De helft van de Kunefe, in de borden doen, eroverheen de kaas strooien.
Met de andere helft van de Kunefe, de kaas bedekken.
Voordat u begint met koken, de Kunefe goed vastdrukken zodat het tijdens het koken niet uit elkaar valt.
Tijdens het koken de Kunefe, een paar keer omdraaien zodat beide zijden goed gaar zijn, daarna van het vuur halen.
Afgekoelde siroop op de warme Kunefe gieten.

Zoete deeg met melk - SUTLU KADAYIF 

  • 1 Yufka, dunne plak deeg
  • 0,5 kg, Kadayif, speciale deeg
  • 200 g margarine
  • 1 waterglas walnoten

Voor de siroop:

  • 2,5 waterglas suiker
  • 3 waterglas melk

De yufka, dunne platte deeg, op een vlakke ondergrond spreiden.
De margarine in een pan laten smelten en de yufka met een gedeelte van de gesmolten margarine insmeren.
De kadayif uit elkaar trekken en over de yufka leggen, daarna de gesmolten margarine over de yufka uitgieten.
De geraspte walnoten over de yufka leggen en de yufka met inhoud oprollen en circa 1,5 uur in de koelkast leggen.
De yufka rol in 2,5 cm brede schijven snijden, en in met margarine ingesmeerde pan leggen.
Op een middelmatige vuur in de oven 20 min. bakken.
Met het melk en de suiker een siroop bereiden, door het samen te koken.
Als het siroop afgekoeld is, over de schijven gieten.
Aansluitend met geraspte walnoten garneren en serveren.

^Turkse Desserts

Turkse desserts aan uw favorieten toevoegen
Design and Copyright ©2004-2015 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden