Sinterklaas
Sint uit Turkije

Sinterklaas uit Turkije

Sinterklaas werd omstreeks het jaar 270 na Chr. in Patara aan de Turkse Middellandse Zee kust geboren. Strand Patara

Turkije was tijdens het leven van Sinterklaas deel van het Oost Romeinse rijk en in deze periode vond een van de grootste Christenvervolgingen plaats, tijdens de regeringsperiode van de Romeinse keizer Diocletianus in het jaar 303 tot 311.

St. Nicolaus kwam in het klooster Sion en werd vanwege zijn gulheid, door het volk in 300 tot bisschop van Myra gekozen.

St. Nicolaus uit Myra

Myra, het huidige Kale nabij Demre, ligt aan de Turkse Middellandse Zee kust tussen Antalya (142 km) en Fethiye.
De ouders van de Sint hadden hem christelijk opgevoed en lieten hem een groot vermogen achter. Met dat vermogen hielp de Sint mensen die in nood waren, daarom werd de Sint ook wel Helper in Nood genoemd.

Sinds 1500 jaar wordt de Sint door de mensen vereerd, het eerst door de Christen in het Midden-Oosten en in Rusland, waar Nicolaus werd gezien als de ware geloofsoverbrenger.
In West-Europa verspreide zich de verering van St. Nicolaus (Sinterklaas) snel, vooral nadat zijn beenderen in 1087 naar Zuid-ItaliŽ waren gebracht.
In 1087 werd Myra, inmiddels niet meer zo rijk en welvarend vanwege een verslibde haven, door de Seldjoek Turken verovert, waarna de beenderen van Sinterklaas door kooplieden ontvreemd en naar Bari, Zuid-ItaliŽ, overgebracht werden.
In Bari, van 1503 tot eind 18de eeuw in Spaans bezit, wordt tot op heden tweemaal in het jaar St. Nicolaus herdacht, op 9 mei toen zijn beenderen naar Bari werden gebracht en op 6 december zijn sterfdag.

De kapotte lege sarcofaag van de Sint bevindt zich in de opnieuw gerestaureerde basilica van Demre, nu museum, wordt door de orthodoxe kerk als pelgrimsoord beschouwd.

^ Sint

De naam Nicolaus betekent in het Grieks overwinnaar van/over het volk, in het Turks wordt hij Noel Baba genoemd.
Sinterklaas is beschermer van velen zoals dieven, zigeuners, scholieren, meisjes, maagden en oude mensen.
In het bijzonder is de Sint beschermheer van kinderen en zeelui, voor een gelukkig huwelijk, het terugkrijgen van gestolen goederen en ook bij overstromingsgevaar wordt de Sint aangeroepen.
Tijdens de laatste grote Christenvervolging onder Keizer Galerius rond 310, werd Nicolaus (Sinterklaas) gevangen genomen en zwaar mishandeld, maar niet gedood.
Bij het in 325 gehouden 1. council van Nicea (Iznik, West-Turkije) waarbij vastgesteld en verdedigd werd dat God drieledig is, wordt de naam Nicolaus van Myra, in de aktes vermeld.
Veel meer dan deze akte vermelding is over de historische Nicolaus niet bekend.

Sinterklaas kadootjes

De verering van de Sint begint in de 6e eeuw, ondersteunt door vele legenden om hem heen.
In een van deze legendes, wordt verteld hoe Sinterklaas, drie meisjes die geen geld hadden om te trouwen en daarom door hun vader aan een bordeel verkocht zouden worden, hielp door een nacht van te voren de meisjes 3 gouden appels te schenken.
Daarom ziet men Sinterklaas vaak afgebeeld met 3 gouden appels en waarschijnlijk komt ook de traditie van het heimelijke schenken in de nacht voor Nicolaus-dag van deze legende.

6 December

Een van de meest vereerde heiligen uit het Christendom stierf omstreeks 345 en wordt van Griekenland tot Rusland op 6 december herdacht.
6 december was ook de geboortedag van de heidense godin Diana waarvan Sint Nicolaus vele Tempels vernietigde.

Pas na het overlijden van Sinterklaas wordt het Christendom in het jaar 380 uitgeroepen tot staatsreligie in het Romeinse rijk.

^ Sint

Design and Copyright ©2004-2013 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden.
Niets van dit artikel mag zonder voorafgaande toestemming in enige vorm vermenigvuldigd worden. contact

Sinterklaas, toevoegen aan uw favorieten