Uw Turkije
Maandag, 4 Maart 2024 - 63. dag van het jaar - Week: 10

Maart in de geschiedenis van Turkije

06/11 Wie was Sinterklaas ? : Sinterklaas

19/05 Turkse nationale feestdag "Jeugd en Sportdag"

Ataturk begon op 19 mei 1919 vanuit de stad Samsun aan de Zwarte Zee, de weerstand tegen de bezetting van het Osmaanse Rijk door de Engelsen, Fransen, Italianen en Grieken.
Het is het begin van de nationale bevrijdingsstrijd door het Turkse volk.
Ataturk schenkte deze herdenkingsdag aan de Turkse jeugd, wetend dat zij op de ruines van het Osmaanse Rijk een moderne staat zullen vestigen.
Samsun was en is een belangrijke havenstad aan de Zwarte Zee en heeft een strategische ligging, als toegangspoort naar Centraal-AnatoliŽ,( Landkaart).
De Engelsen stuurden daarom op 9 maart 1919 een militaire divisie naar Samsun.
De Turkse luitenant Hamdi trok zich met zijn troepen in de omgevende bergen terug. Dit zagen de Engelsen als gevaar en wilden een betrouwbare officier aan het hoofd van de ontwapende Turkse divisie. Zo werd uit Istanbul door sultan Vahdettin, Mustafa Kemal (Ataturk) naar Samsun gestuurd en hiermee begon de bevrijdingsstrijd tegen de bezetters.

19/05 Nieuw ontwerp voor wet op onroerend goed voor buitenlanders

Het nieuwe wetvoorstel is strenger voor de verwerf van onroerend goed voor buitenlanders. Zo kunnen buitenlanders volgens het nieuwe voorstel niet meer dan 10.000 m≤ aan vastgoed verwerven, geen vastgoed in beschermde natuur of historische gebieden (SIT alani) verwerven en geen vastgoed buiten de gemeente grenzen kopen.

18/03 Herdenking slag bij Gallipoli
Vandaag is het 90 jaar geleden, dat de Engelsen werden verslagen en verdreven uit Canakkale.
De slag van Gallipoli bij Canakkale was een van de wreedste en heldhaftigste tijdens de eerste wereldoorlog, waarbij het Osmaanse Rijk uiteenviel en verdeeld werd door Engelsen, Fransen, Italianen en Russen.
Met deze oorlog in 1915 begint Mustafa Kemal, de latere AtatŁrk, de bevrijding van de bezetting.

15/03 Istanbul bereidt zich voor op Europa's grootste congres
Na Habitat II, OSCE, NAVO top en Eurovision wordt nu het Europa urologie congres 2005 met 8000 deelnemers in Istanbul georganiseerd.

15/03 Turkse automobiel productie wordt door export geredt.
De inkrimping op de binnenlandse markt werd gecompenseerd door een expansie op de buitenlandse markt. In de eerste 2 maanden van dit jaar exporteerden de autoproducenten:

  • Ford Otosan 26.425 voertuigen
  • Toyota 20.586 voertuigen
  • Tofas (Fiat & Alfa Romeo) 15.641 voertuigen
  • Renault Oyak 14.708 voertuigen

Daarmee bereikte de auto-export in de eerste 2 maanden van 2005 een waarde van $ 1,8 miljard. De binnenlandse kromp in vergelijking tot vorig jaar met 34 %.

15/03 Turkse wijnproducent Doluca wint in Frankrijk 2 medailles.
Tijdens de prestieuze Vinalies Internationales 2005 in Parijs heeft wijnproducent Doluca met haar Cabernet Sauvignon 2001 de zilveren medaille gewonnen.
Ook de Sarafin Chardonnay 2003 van Doluca werd onderscheiden met een zilveren medaille. Daarmee heeft Doluca's Sarafin Chardonnay haar 12de internationale medaille gewonnen.

15/03 Wet op aanschaf van onroerend goed van buitenlanders wordt over 3 maanden strenger.
De aanschaf van meer dan 30.000 hectare grond door een buitenlander, kan volgens het hoge gerecht een potentieel staatsveiligheidsrisico zijn. Daarom wil men de wet zodanig veranderen dat dit alleen met toestemming van het ministerie mogelijk is.

Naar boven

Turkije lid van EU ?

Brusselse diplomaten gaan ervan uit dat de onderhandelingen met Turkije tussen de 10 en 15 jaar gaan duren.
Een toetreding van Turkije, zal de instanties van de gemeenschap niet uit zijn voegen halen, het heeft echter wel politieke en financiele consequenties.

In de commissie zou Turkije niet in een betere positie zijn zijn dan Malta of Luxemburg.
In dit gremium stelt elk land een gelijkwaardige commisaris ter beschikking.

Ook in de ministerraad zou Turkije een land zijn als de anderen.
Hoewel het inwonertal een belangrijke rol speelt bij de afstemming.
Maar zelfs in het waarschijnlijkste geval dat Turkije in 2050 het bevolkingsrijkste EU-land zou zijn, is de macht van Ankara in dit bereik niet te overschatten. Het in de wet voorgeziene principe van een dubbele meerderheid, beperkt de invloed van de grote landen, doordat ze gedwongen worden parallel aan een bevolkeringsmeerderheid ook een meerderheid van de staaten te organiseren.
De jongste opname van 10 staaten was daar een belangrijke stap.

Een net zo relativerend beeld zou er in het parlement zijn. Turkije heeft weliswaar aanspraak op net zoveel zetels als bv. Duitsland. Voor een absolute meerderheid zijn echter 367 zetels nodig, een enkele landengroep zou daar weinig terweeg kunnen brengen.

Men is veel sceptischer over de financiŽle effekten op een lidmaatschap van Turkije. Dit komt doordat Turkije een groot land is en een beperkte infrastructuur heeft, daaruit vloeiend zou er veel aanspraak gemaakt kunnen worden uit het EU structuurfonds.
Een vergelijking: Nederlands economie is bijna zo groot als het Turkse (21e van de wereldeconomie), maar met een ca. 4 keer zo kleine bevolking.

Chronologie :

1964: EEG sluit met Turkije een associatieverdrag, artikel 28 van dit verdrag, boodt het perspectief op een volledig lidmaatschap binnen 20 jaar.
1987: Aanvraag Turkije voor een volledig lidmaatschap EU, in 1990 wordt deze afgewezen. In het toetredingsproces van de Oost-Europese staaten wordt Turkije uitgesloten.
1996: Douane-unie met de EU, een politieke actie door de vrouwelijke ministerpresident.
Alle invoerrechten tussen Turkije en de EU werden afgebouwd en een gemeenschappelijk buiten-douane besloten.
Door deze unie verliest Turkije jaarlijks miljoenen Euro's o.a. doordat Turkije meer invoert uit de EU dan exporteert, middenstands bedrijven niet kunnen concurreren met de Europese concerns en gebonden is aan de gemeenschappelijke buiten-douane.

Naar boven

Deze website, www.tapu.nl, toevoegen aan uw favorieten
Design and Copyright ©2004 by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden.
Niets van deze artikelen, mag zonder voorafgaande toestemming in enige vorm vermenigvuldigd worden. contact