recepten.tapu.nl
Turkse Kookrecepten

Turkse dranken

Ayran

Joghurt drank, Turkse joghurt gemengd met water en zout, is een ideale zomerdrank tegen de dorst en de behoefte aan mineralen.
Bovendien heeft het een rustgevende werking.

Cay

Volksdrank no. 1 met zijn tyische aroma wordt altijd en overal in dunne glaasjes met peervorm of de vorm van een vrouwenlichaam (90-60-90) geserveerd. Thee wordt aan de Oostkust van de Zwarte Zee aan de berghangen nabij Rize verbouwd. Rize is tevens het regenachtigste en groenste gebied van Turkije.
Water in een grotere pot koken en de thee in een kleinere pot, bij voorkeur uit porselein. Enige tijd laten trekken. Daarna eerst de sterke thee in een theeglas circa voor een derde vullen, de rest van het glas bijvulln met gekookt water uit de grotere pot. Door minder thee en meer water te gebruiken kunt u de sterkte van de thee aanpassen aan uw eigen smaak.

Salgam

Een zoute en zure groentesap, totaal vreemd voor de Europeese smaak, gemaakt van zwarte wortels is het de ideale drank voor de hete zomers en bij Raki.

Boza

Zuur, zoet, koud, cremige winterdrank.

Sahlep (Tuber Salep)

Tijdens de bloeitijd van de Orchis, Ophrys, Dactylorhiza en andere soorten van de Orchidaceae worden de knollen verzamelt, gekookt en gedroogd. Uit deze knollen, die vooral op kalkhoudende aarde groeien, wordt het Sahlep (Salep) poeder gemaakt.
De sahlep-poeder wordt met melk en suiker gekookt en wordt uit zichzelf cremig, nadat kaneel eroverheen gestrooid wordt is het warm geserveerd een ideale winterdrank, goed tegen o.a. de hoest.
Van Sahlep wordt ook het in Turkije beroemde Marasch ijs gemaakt, die romig en als kauwgum is.
Sahlep wordt in Turkije, Iran en in mindere mate in Frankrijk en Griekenland verzamelt. In Turkije wordt het vooral in het zuidwesten (Mugla, Milas, Isparta, Antalya) en in het noorden (Kastamonu, Tasköprü, Safranbolu) gewonnen.
Van Sahlep is bekend dat het een afrodiserende werking heeft, Salep wordt in de farmaceutische industrie als stabilisator gebruikt en het wordt ook gebruikt tegen diarree bij kinderen.
5 tot 10 gr Sahlep poeder wordt met 100 gr melk of water gekookt. Het is een relatief duur product en was een export product van Turkije. Om de Orchidaceae soorten te beschermen is de export van de Orchidaceae knollen echter sinds 1974 verboden.
U kunt kant en klare salepdranken in poeder vorm kopen, de Salep is hierbij al gemengd met suiker, meel en melkpoeder.
Zuivere Sahlep poeder kunt u nu bij ons bestellen contact.

Kahve

Turkse mokka, 2 schepjes in een kleine kom met water langzaam koken, en schuimend serveren. Turkse bruiden werden (worden) o.a. gekozen op hun kunst van koffie koken. Een samen gedronken kahve staat voor 40 jaar vriendschap.

Turkse wijnen

zie wijnbouw

Raki

Yeni Raki

Ook wel ASLAN SUTU genoemd, leeuwenmelk, met ca. 43% alcohol en verdund met water en ijsblokjes geeft Raki de Turkse keyif...genoegzaam genietend van het eten en de sohbet, discussies met vrienden.
Raki wordt gemaakt van druiven en anijs welke de maag rust geven en is vergelijkbaar met de Griekse Ouzo.

^ Recepten

Turkse recepten, toevoegen aan uw favorieten
Design and ©2004-2015 Copyright by TapuTeam. Alle rechten voorbehouden.